Boek Nederlands

Geteld, geteld

Miklós Bánffy (auteur), Rebekka Hermán Mostert (vertaler), Jaap Scholten (inleider)

Geteld, geteld

Miklós Bánffy (auteur), Rebekka Hermán Mostert (vertaler), Jaap Scholten (inleider)
In de reeks:
Kroniek over het leven van de Hongaarse adel in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie.
Titel
Geteld, geteld
Auteur
Miklós Bánffy
Vertaler
Rebekka Hermán Mostert
Inleider
Jaap Scholten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Oorspr. titel
Megszámláltattál
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
670 p. : kaart
ISBN
9789025458652 (paperback)

Besprekingen

Transsylvanië, begin vorige eeuw. Bálint Abády rijdt in een koets naar een bal op een buitenverblijf. Hij wordt om de haverklap voorbijgestoken door andere leden van de Transsylvaanse adel, die herinneringen oproepen aan zijn jeugd. Veertig bladzijden lang defileren zo alle hoofdpersonages voor het oog van de lezer. Hier is een schrijver aan het woord die alle tijd neemt om zijn verhaal weelderig te ontvouwen.
Zo ziet de jonge graaf onder anderen zijn neef László, met wie hij opgegroeid en onverbrekelijk verbonden is. En ook Adrienne Milóth rijdt voorbij. Met haar heeft Bálint Abády zo lang hij zich heugen kan boeiende gesprekken gevoerd, over de internationale politiek en meer filosofische onderwerpen. Maar verliefd is hij niet, o nee. Korte tijd later belandt een kus van hem te hoog op haar onderarm. Adrienne trekt zich terug. Het is het begin van een spel van aantrekken en afstoten dat de hele roman lang doorgaat.
Parellel daarmee ontvouwt zich het liefdesdrama van Bálints ne…Lees verder
Graaf Miklos Banffy (1873-1950), vertegenwoordiger van een roemrijk Hongaars geslacht, was zowel politicus als schrijver. Voor de Eerste Wereldoorlog was hij lid van het parlement in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, daarna korte tijd Minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije. Als schrijver is hij bekend geworden door een reeks toneelstukken, maar vooral door zijn in de jaren dertig van de 20e eeuw tot stand gekomen Transsylvaanse trilogie, waarvan 'Geteld, geteld' het eerste deel is. In de roman geeft Banffy een zeer uitvoerig beeld van het leven van de Hongaarse adel aan het begin van de negentiende eeuw. Hoofdpersoon is de -min of meer autobiografische- jonge graaf Balint Abady, die de parlementaire vertegenwoordiger wordt van een arm gebied in Transsylvanië. Met zijn beschrijvingen van het luxe leven van de adel met zijn jachtpartijen en feesten schetst Banffy een wereld die definitief voorbij is, maar die wel heel levendig en kleurrijk voor ogen wordt gebracht. Een nieuwe '…Lees verder